© Rootsville.eu

Spanish Harlem Orchestra (US)
tiltle: Swing Forever
music: Jazz
release date: august 23, 2024
label: Ovation Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Spanish Harlem Orchestra

© Rootsville 2024


Op de vooravond van hun 24-jarig jubileum keert het wereldberoemde, driemaal GRAMMY-bekroonde Spanish Harlem Orchestra terug met hun negende studioalbum, Swing Forever. Swing Forever, uitgebracht op 23 augustus 2024, verstevigt de welverdiende reputatie van het Spanish Harlem Orchestra als het ware geluid van de barrio en “het leidende licht van de salsa-reconstructiebeweging”.

Onder leiding van de Latijns-Amerikaanse muzieklegende Oscar Hernández presenteert de 13-koppige all-star salsaband hun kenmerkende, keiharde, eigentijdse New Yorkse geluid dat een eerbetoon is aan de rijke muzikale geschiedenis van het genre. De uitrol van Swing Forever, uitgebracht op Ovation Records, omvat een door fans gefinancierd model waarmee fans verschillende niveaus van financiële steun kunnen beloven voor een assortiment aan opwindende voordelen, van een voorschotexemplaar van het album tot een krediet voor een uitvoerend producent.

Swing Forever bestaat uit elf nummers die het beste salsa dura-geluid illustreren waar het Spanish Harlem Orchestra alom bekend en geliefd om is. Een hoogtepunt van Swing Forever is een bijzonder onderdeel met de Puerto Ricaanse sonero Gilberto Santa Rosa. Gilberto Santa Rosa, zesvoudig GRAMMY-winnaar, wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke soneros van zijn generatie en heeft de afgelopen veertig jaar bijgedragen aan talloze essentiële Latin-muziekopnamen. Op Swing Forever wilde Hernández de geweldige zanger erbij betrekken en arrangeerde daarom het middelpunt van het album “Llego El Caballero” met hem in gedachten. Op dit nummer komt de poëtische vocale kunst van Santa Rosa bijzonder helder naar voren.

Swing Forever blijft trouw aan hun ethos door de grote salsatraditie met groot respect en eerbied te eren. Een van de belangrijkste figuren in de muziek is onbetwist Ray Barretto, met wie Hernández een rijke geschiedenis heeft die teruggaat tot Barretto’s baanbrekende opname Rican Struction uit 1979. Tijdens zijn vormingsjaren als pianist en arrangeur in de salsascene in New York ontving Hernández waardevol mentorschap van de legendarische bandleider en percussionist. Gedurende zeven jaar optredens met de meesterkunstenaar en zes releases als zijn studiomedewerker, voelde Hernández zijn kunstenaarschap transformeren in een werkelijk persoonlijke expressie die diep geworteld was in traditie en afkomst. Hij eert de iconische muzikant op Swing Forever met een kunstig arrangement van Barretto’s ‘Yo Vine Pa Echar Candela’.

Naast het Barretto-arrangement bevat Swing Forever een rokende vertolking van Ruben Blades' “Las Calles”, gearrangeerd door Doug Beavers, evenals Jorge Luis Chacin’s lyrische “Anhelo de Lluvia”, gearrangeerd door Angel Fernández en Edwin Perez’s “Bailador”. . Hernández droeg vijf originelen bij, waaronder het bovengenoemde nummer voor Santa Rosa. De composities en arrangementen, die dynamische showcases zijn voor de zeer bekwame leden van het salsaorkest, zetten vooral de drie vocalisten onder de aandacht: Marco Bermudez, Carlos Cascante en Jeremy Bosch, met Cascante en Bosch (die ook zijn meesterschap als fluitist gedurende de hele periode tentoonspreidt).